Gastronomi kavram olarak ele alındığında insanın
beslenme ve refahını kapsayan her türlü bilgi birikimi olduğunu söylemek mümkündür.
Bu kavramı ciddi manada tanımlayabilmek oldukça zordur. Gastronomi birçok insan
için bir varsayıma dayanan bir olgudur. Başka bir ifade ile tanımlamak gerekirse kesin
sınırları çizilemeyen ancak var olduğu anlaşılabilen bir yapıdadır (Sökmen,
2018).
Güzel yeme-içme, pişirme ve sunma sanatı şeklinde tarif edilen gastronomi,
turizm faaliyetinde bulunan işletmeler ve pazarların gelişiminde önemli bir
role sahip olmuştur. Gastronomi başlı başına bir kültürdür. Yiyecek-içecek ve
kültür arasında bir ilişkiden doğan bir olgu olarak da tanımlanabilir.
Gastronomi kavramının ilk ortaya çıkışı 1800'lü yıllara dayanmaktadır.
Kelime itibari ile ilk kullanışı 1801 yılında Fransız Jacques Berchoux isimli
şairin bir şiire verdiği isimle başlamıştır.
Köken itibariyle Eski Yunan
döneminde kullanılan ve mide anlamına gelen "gastros" ve kurallar olan "nomos" kelimelerinin bileşimiyle oluşmaktadır. Yeme
içme bilimi olarak da adlandırılan gastronomi kavramı son yıllarda özel ilgi
turizmi içerisinde kullanılmaya aktif olarak başlanmıştır (Özaltaş Serçek ve Serçek, 2015).
Kaynak:
Sökmen, C. (2018), Gastronomi Turizmi Alan yazının Gelişimi: Journal of
Tourism and Gastronomy Dergisinde Yayımlanan Makaleler Üzerine Bir İnceleme.
Özaltaş Serçek, G. ve Serçek, S., (2015), Destinasyon markalaşmasında gastronomi turizmin yeri ve önemi. Journal o f
Tourism Theory and Research.
Yorumlar
Yorum Gönder