Gastronominin Tarihsel Gelişimi

Yiyeceklerle ilgili ilk kültürel değişimler yaklaşık 2,5 ila 1,5 milyon yıl önce, Homo habilis ile ortaya çıkmıştır. Bu dönemlerde insanlar bilinçli olarak yemek yememekteydiler. Yemek yemek zorunda oldukları için yemek yiyorlardı. Bu dönemde Homo habilsler ilk aletleri üreterek, yemek yeme ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılmaya başlandı. Tarihteki ilk aletler hayvanlardan geriye kalan kemiklerdi (Albala, 2013: 6).

Tarih boyunca incelenen gastronominin, her milletin ve her ulusun kendine özgü farklı kültürlerinden oluştuğu söylenmektedir. Her toplum kendi tarihine bağlı kalarak gastronomiyi şekillendirmekte, tanımlamakta ve yönlendirmektedir. Gastronomi geçmişten bugüne farklı bölgelerdeki mutfaklarda, bölgenin sahip olduğu kültürün, sosyal yaşamın, refah seviyesinin vb. değişimlerin çerçevesinde evrimleşmektedir.

Şekil 1.Gastronominin Gelişimi

Kaynak: Uçuk (2017)






Albala, K. (2013), Food: A Cultural Culinary History, United States of America: The Great Courses.

Uçuk, C. (2017), Gastronomide tabak tasarım teknikleri ve yenilikçi sunum anlayışları, Yüksek Lisans Tezi, Gaziantep, Gaziantep Üniversitesi

Yorumlar