Yiyeceklerle ilgili ilk kültürel değişimler yaklaşık 2,5 ila 1,5
milyon yıl önce, Homo habilis ile ortaya çıkmıştır. Bu dönemlerde insanlar
bilinçli olarak yemek yememekteydiler. Yemek yemek zorunda oldukları için yemek
yiyorlardı. Bu dönemde Homo habilsler ilk aletleri üreterek, yemek yeme
ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılmaya başlandı. Tarihteki ilk aletler
hayvanlardan geriye kalan kemiklerdi (Albala, 2013: 6).
Tarih boyunca incelenen gastronominin, her milletin ve her ulusun
kendine özgü farklı kültürlerinden oluştuğu söylenmektedir. Her toplum kendi
tarihine bağlı kalarak gastronomiyi şekillendirmekte, tanımlamakta ve
yönlendirmektedir. Gastronomi geçmişten bugüne farklı bölgelerdeki mutfaklarda,
bölgenin sahip olduğu kültürün, sosyal yaşamın, refah seviyesinin vb.
değişimlerin çerçevesinde evrimleşmektedir.
Şekil
1.Gastronominin
Gelişimi
Kaynak: Uçuk (2017)
Albala,
K. (2013), Food: A Cultural Culinary
History, United States of America: The Great Courses.
Uçuk,
C. (2017), Gastronomide tabak tasarım
teknikleri ve yenilikçi sunum anlayışları, Yüksek Lisans Tezi, Gaziantep,
Gaziantep Üniversitesi
Yorumlar
Yorum Gönder