Gastronominin Boyutları
Gastronomi genel hatlarıyla çok boyutlu ve sınırları
belirli olmayan bir bilimdir. Diğer bilim dallarıyla olan bağlantısı ve tam
anlamıyla yiyecek ve içecek konusunu esas aldığı için zamanla literatürde üç
boyut olarak yer almıştır.
Bunlar;
- Gastronominin Üretim Boyutu: Masa hazırlama yemek hazırlama ve sunma sanatıdır. Hazırlanacak ürünler aşçılık prensipleri ve yemek pişirme sanatına uygun olmalıdır. Şu şekilde de yorumlamak mümkündür. Gıdaların en başından üretilip yani tarladan mutfağa girme evresi ve mutfakta uygun koşullarda hazırlanıp pişirildikten sonra sunulması evrelerini kapsar.
- Gastronominin Tüketim Boyutu: Gastronominin tüketim boyutu bireylerin mutfağa duyduğu tutkulu aşk sonucunda gastronominin sunduğu ürünleri tüketme durumudur.
- Gastronominin Üretim ve Tüketim Boyutu: Yiyecek ve içecekleri hazırlama, sunma ve yemenin sanat ve bilim ile bir bütün hale gelme durumudur. Belirlenen bölge ve bölgenin kültürü ile ilgili, mutfak gelenek ve göreneklerini de içeren, iyi yiyecek ve yeme bilim ve sanatıdır. Damak tadı ve damak zevki gibi amaçlar ile deneme ve yanılmanın, kültürün, alışkanlığın, belirli kurallar dâhilinde bir araya toplanması ile ilgili olan boyutudur.
Yorumlar
Yorum Gönder